Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025

Σφοδρό τροχαίο

Απίστευτο ατύχημα: Τι έδειξε το πόρισμα της πυροσβεστικής  Το στομaτικό σeξ είναι μία απολαυστική στιγμή. Το στοματικό σεξ εν ώρα οδήγησης είναι μία άκρως επικίνδυνη...

Πανέμορφη Ελληνίδα σε μικρότερη ηλικία – Σήμερα είναι 65 χρονών

Η Άντζελα Γκερέκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Είναι πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Έχει εργασθεί ως αρχιτέκτονας στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. σε...

31χρονη δέκα μέρες μετά την έκτρωση πήγε στο γιατρό για εξετάσεις – Σοκαρισμένοι δεν πίστευαν ότι το μωρό

31χρονη για 6 εβδομάδες και 2 ημέρες, κουβαλούσε ήδη το μωρό της, όταν ξαφνικά ένιωσε οξύ πόνο στην κοιλιακή χώρα, ενώ ήταν στο δρόμο για τη δουλειά...

Θρίλερ: Φιλόζωη φαγώθηκε από τα σκυλιά της – Ήταν για μέρες νεκpή στο σπίτι της

Σοκαριστικό περιστατικό Συγκλονίζει η υπόθεση της 34χρονης Adriana Neagoe, γνωστής ως Anda Sasha, η οποία βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στην περιοχή Târgu Jiu, κοντά...

29χρονη έγκυος το 1997 έκανε επτάδυμα – Δείτε πως είναι 23 χρόνια αργότερα

Το 1997, η τότε 29χρονη Αμερικανή Bobbi McCaughey ήταν στις ειδήσεις παγκοσμίως. Η νεαρή γυναίκα γέννησε επτάδυμα και τα επτά παιδιά επιβίωσαν και γεννήθηκαν υγιή....

Γιατί πρέπει να τρώτε στομάχια κοτόπουλου

Γιατί αξίζει να τρώτε στομάχια κοτόπουλου

Τα στομάχια κοτόπουλου (γυζάρια) ίσως είναι από τις πιο υποτιμημένες τροφές που υπάρχουν — θρεπτικά, οικονομικά και απροσδόκητα νόστιμα, όταν μαγειρευτούν σωστά.

Συχνά απορρίπτονται επειδή ανήκουν στην κατηγορία των «εντοσθίων», όμως αυτά τα μικρά, μυώδη όργανα αποτελούν μια πραγματική δύναμη πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων που αξίζουν πολύ περισσότερη προσοχή.

stigmiotypo othonis 2025 10 16 12.29.22

Τα στομάχια (γνωστά και ως “γυζάρια”) είναι μέρος των εντοσθίων του κοτόπουλου. Διαθέτουν σφιχτή υφή, η οποία με σιγοβράσιμο γίνεται μαλακή και νόστιμη. Αποτελούν παραδοσιακό μεζέ στην ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιούνται σε σούπες, τηγανιές ή κρασάτα πιάτα.

Τι ακριβώς είναι το στομάχι κοτόπουλου;

Το στομάχι (ή γυζάρια) λειτουργεί ως ο φυσικός “μύλος” του κοτόπουλου. Επειδή οι κότες δεν έχουν δόντια, αυτό το σκληρό, μυώδες όργανο τις βοηθά να αλέθουν την τροφή πριν την πέψη.

Όταν μαγειρευτεί σωστά, μεταμορφώνεται σε άπαχο, γευστικό κομμάτι κρέατος με ιδιαίτερη υφή — τρυφερή και ζουμερή.

stigmiotypo othonis 2025 10 16 12.31.30

Γιατί να τρώτε στομάχια κοτόπουλου

Ξέρατε ότι αν τρώτε στομάχια κοτόπουλου, δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου ή βιταμίνης Β12; Επειδή τα στομάχια κοτόπουλου είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β12, μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών του οργανισμού χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων.

Τα στομάχια κοτόπουλου είναι γεμάτα οφέλη:

66f9ad0607aa114f2b3ab0e4

Πώς να τα μαγειρέψετε σωστά

Το μυστικό για να απολαύσετε τα στομάχια κοτόπουλου είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος. Αν δεν ψηθούν αρκετά, μπορεί να είναι σκληρά· αν όμως μαγειρευτούν σωστά, γίνονται απίστευτα τρυφερά.

  • Βράσιμο ή μαγείρεμα σε κατσαρόλα: Σιγοβράστε τα με αλάτι, σκόρδο και μυρωδικά για 30–45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν — ιδανικά για σούπες ή μαγειρευτά.

  • Τηγάνισμα: Πανάρετέ τα σε αλεύρι με καρυκεύματα και τηγανίστε τα για ένα τραγανό, πεντανόστιμο σνακ.

  • Σοτάρισμα ή stir-fry: Ανακατέψτε τα βρασμένα στομάχια με κρεμμύδι, πιπεριές και μπαχαρικά για ένα γρήγορο, πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα.

  • Ψήσιμο ή αργό μαγείρεμα: Μαρινάρετέ τα και ψήστε τα στη σχάρα για καπνιστή γεύση ή σιγομαγειρέψτε τα σε ζωμό μέχρι να λιώσουν στο στόμα.

koilitses kotopoulou ladorigani 1

Δημοφιλή πιάτο στην Ελλάδα είναι το οι κοιλίτσες κοτόπουλου με λαδορίγανη

Το μόνο μειονέκτημα: Υφή και μέτρο

Η υφή τους μπορεί να φανεί λίγο «μασητή» σε αρχάριους, αλλά το αργό μαγείρεμα ή το προ-βράσιμο λύνει το πρόβλημα.

Όπως τα περισσότερα εντόσθια, περιέχουν χοληστερόλη, επομένως όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά.

Αν και είναι γενικά υγιεινά, τα εντόσθια περιέχουν πουρίνες, που μπορεί να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα σε ευαίσθητα άτομα. Συνιστάται επίσης η επιλογή βιολογικού κοτόπουλου, καθώς το συμβατικό μπορεί να περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών.

stigmiotypo othonis 2025 10 16 12.35.02

Το συμπέρασμα

Τα στομάχια κοτόπουλου είναι ένα παραγνωρισμένο διαμάντι — πλούσια σε πρωτεΐνη, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και πολύ οικονομικά.

Είτε τα μαγειρέψετε βραστά, τηγανητά ή ψητά, μπορούν να γίνουν μια γευστική προσθήκη στο εβδομαδιαίο σας μενού.

Αν ψάχνετε μια προσιτή, υγιεινή και ευέλικτη πηγή πρωτεΐνης, δώστε μια ευκαιρία στα στομάχια κοτόπουλου — μπορεί να ανακαλύψετε το νέο σας αγαπημένο πιάτο!

ΔΙΑΦΟΡΑ