Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025

Το 2025 κλείνει με έκρηξη τύxnς: Τα 3 Zώδια που απογειώνονται στο φινάλε της xρονιάς

Όσο προχωράμε προς το τέλος μίας απαιτητικής χρονιάς τρία ζώδια ξεχωρίζουν καθώς αποχαιρετούν το 2025 δυναμικά, αφήνοντας πίσω τους κάθε εμπόδιο και μπαίνουν… Όσο προχωράμε...

Το μυστικό καθαριστικό για να κάνετε τζάμια πιο αστραφτερά από ποτέ

Τα παράθυρα είναι τα μάτια των σπιτιών μας και η καθαριότητά τους είναι απαραίτητη για να μπαίνει το φυσικό φως και να διατηρείται μια...

Γιάννης Τσιμιτσέλης: «Εύχομαι κανένας να μην πάθει αυτό που έπαθα εγώ»

Όπως είναι γνωστό ο ηθοποιός πήγε την Τρίτη στο νοσοκομείο με κολικό νεφρού και απουσίασε από τη χθεσινή εκπομπή. Στο ξεκίνημα του σημερινού “Όπου...

Γιατί πρέπει πάντα να είναι το κινητό σου με την οθόνη προς τα κάτω όταν το αφήνεις στο τραπέζι

Προφάνως, δεν είναι κακό να απαντήσεις σε ένα επείγον μήνυμα ή να δείξεις ένα αστείο βίντεο, αλλά πολλές φορές συχνά η προσοχή μας «κολλάει» στην...

Γυναίκα είναι 101 χρονών και εξακολουθεί να εργάζεται – Το μυστικό της για την μακροζωία

Η ιστορία της γυναίκας που διευθύνει το δικό της κοσμηματοπωλείο για πάνω από 60 χρόνια Η Ann Angeletti αποδίδει το «μυστικό» της μακροζωίας στο ότι...

Γιατί πρέπει να τρώτε στομάχια κοτόπουλου

Γιατί αξίζει να τρώτε στομάχια κοτόπουλου

Τα στομάχια κοτόπουλου (γυζάρια) ίσως είναι από τις πιο υποτιμημένες τροφές που υπάρχουν — θρεπτικά, οικονομικά και απροσδόκητα νόστιμα, όταν μαγειρευτούν σωστά.

Συχνά απορρίπτονται επειδή ανήκουν στην κατηγορία των «εντοσθίων», όμως αυτά τα μικρά, μυώδη όργανα αποτελούν μια πραγματική δύναμη πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων που αξίζουν πολύ περισσότερη προσοχή.

stigmiotypo othonis 2025 10 16 12.29.22

Τα στομάχια (γνωστά και ως “γυζάρια”) είναι μέρος των εντοσθίων του κοτόπουλου. Διαθέτουν σφιχτή υφή, η οποία με σιγοβράσιμο γίνεται μαλακή και νόστιμη. Αποτελούν παραδοσιακό μεζέ στην ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιούνται σε σούπες, τηγανιές ή κρασάτα πιάτα.

Τι ακριβώς είναι το στομάχι κοτόπουλου;

Το στομάχι (ή γυζάρια) λειτουργεί ως ο φυσικός “μύλος” του κοτόπουλου. Επειδή οι κότες δεν έχουν δόντια, αυτό το σκληρό, μυώδες όργανο τις βοηθά να αλέθουν την τροφή πριν την πέψη.

Όταν μαγειρευτεί σωστά, μεταμορφώνεται σε άπαχο, γευστικό κομμάτι κρέατος με ιδιαίτερη υφή — τρυφερή και ζουμερή.

stigmiotypo othonis 2025 10 16 12.31.30

Γιατί να τρώτε στομάχια κοτόπουλου

Ξέρατε ότι αν τρώτε στομάχια κοτόπουλου, δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου ή βιταμίνης Β12; Επειδή τα στομάχια κοτόπουλου είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β12, μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών του οργανισμού χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων.

Τα στομάχια κοτόπουλου είναι γεμάτα οφέλη:

66f9ad0607aa114f2b3ab0e4

Πώς να τα μαγειρέψετε σωστά

Το μυστικό για να απολαύσετε τα στομάχια κοτόπουλου είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος. Αν δεν ψηθούν αρκετά, μπορεί να είναι σκληρά· αν όμως μαγειρευτούν σωστά, γίνονται απίστευτα τρυφερά.

  • Βράσιμο ή μαγείρεμα σε κατσαρόλα: Σιγοβράστε τα με αλάτι, σκόρδο και μυρωδικά για 30–45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν — ιδανικά για σούπες ή μαγειρευτά.

  • Τηγάνισμα: Πανάρετέ τα σε αλεύρι με καρυκεύματα και τηγανίστε τα για ένα τραγανό, πεντανόστιμο σνακ.

  • Σοτάρισμα ή stir-fry: Ανακατέψτε τα βρασμένα στομάχια με κρεμμύδι, πιπεριές και μπαχαρικά για ένα γρήγορο, πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα.

  • Ψήσιμο ή αργό μαγείρεμα: Μαρινάρετέ τα και ψήστε τα στη σχάρα για καπνιστή γεύση ή σιγομαγειρέψτε τα σε ζωμό μέχρι να λιώσουν στο στόμα.

koilitses kotopoulou ladorigani 1

Δημοφιλή πιάτο στην Ελλάδα είναι το οι κοιλίτσες κοτόπουλου με λαδορίγανη

Το μόνο μειονέκτημα: Υφή και μέτρο

Η υφή τους μπορεί να φανεί λίγο «μασητή» σε αρχάριους, αλλά το αργό μαγείρεμα ή το προ-βράσιμο λύνει το πρόβλημα.

Όπως τα περισσότερα εντόσθια, περιέχουν χοληστερόλη, επομένως όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά.

Αν και είναι γενικά υγιεινά, τα εντόσθια περιέχουν πουρίνες, που μπορεί να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα σε ευαίσθητα άτομα. Συνιστάται επίσης η επιλογή βιολογικού κοτόπουλου, καθώς το συμβατικό μπορεί να περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών.

stigmiotypo othonis 2025 10 16 12.35.02

Το συμπέρασμα

Τα στομάχια κοτόπουλου είναι ένα παραγνωρισμένο διαμάντι — πλούσια σε πρωτεΐνη, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και πολύ οικονομικά.

Είτε τα μαγειρέψετε βραστά, τηγανητά ή ψητά, μπορούν να γίνουν μια γευστική προσθήκη στο εβδομαδιαίο σας μενού.

Αν ψάχνετε μια προσιτή, υγιεινή και ευέλικτη πηγή πρωτεΐνης, δώστε μια ευκαιρία στα στομάχια κοτόπουλου — μπορεί να ανακαλύψετε το νέο σας αγαπημένο πιάτο!

ΔΙΑΦΟΡΑ